Helyi Esélyegyenlőségi Program

Az egyenlő esélyek biztosítása az Európai Unió egyik legfontosabb politikai célja. Az egyenlő esélyek biztosítására irányuló közösségi politika ugyan változó tartalommal, de az európai integráció kezdete óta szerepel a közösség napirendjén.
A Települési Esélyegyenlőségi Program tartalmazza Hunya Község Önkormányzata feladatellátásához kapcsolódó különböző területek esélyegyenlőségi szempontú helyzetelemzését, vizsgálatát, illetve az ehhez kapcsolódó feltételrendszer áttekintését. 

 

Összhangban az Egyenlő Bánásmódról és az Esélyegyenlőség Előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény, a helyi esélyegyenlőségi programok elkészítésének szabályairól és az esélyegyenlőségi mentorokról szóló 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet és a helyi esélyegyenlőségi program elkészítésének részletes szabályairól szóló 2/2012. (VI. 5.) EMMI rendelet rendelkezéseivel, Hunya Község Önkormányzata Esélyegyenlőségi Programban (HEP) rögzíti az esélyegyenlőség érdekében szükséges feladatokat. Első alkalommal 2013. évben készült HEP dokumentum, melynek kétévenkénti felülvizsgálata megtörtént. Az első program tapasztalataival, illetve konzekvenciáival készült jelen dokumentum, mely a 79/2013. (VII. 31. ) Kt. határozattal elfogadott HEP dokumentum folytatásának tekinthető.

Az önkormányzat vállalja, hogy az elkészült és elfogadott Esélyegyenlőségi Programmal összehangolja a település más dokumentumait, valamint az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények működtetését. Vállalja továbbá, hogy az Esélyegyenlőségi Program elkészítése során bevonja partneri kapcsolatrendszerét, különös tekintettel a köznevelés állami és nem állami intézményfenntartóira.

Az önkormányzat által felülvizsgált aktuális Helyi Esélyegyenlőségi Program itt tölthető le.