Állattartás jogszabály változás

Tisztelt Ebtartók!

A kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó szabályok (a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 74/2010. (II. 26.) Korm. rendelet) 2022. január 1-jétől módosultak. A változtatások nagy része az ebtartókat érinti. Ennek értelmében az eb nem tartós, kizárólag átmeneti kikötése 4 esetben megengedett, az állat veszélyes viselkedése miatt, a veszélyeztetés idejére; az állaton végzett ápolás, illetve gyógykezelés céljából; állatról emberre terjedő betegség megelőzése esetén, valamint az állat testi épsége és a járműforgalom zavartalan működése érdekében. A módosítás meghatározza még, hogy az eb átmeneti megkötéséhez, annak nagyságától függően milyen minimális hosszúságú eszköz szükséges.

- Eb testtömege Megkötéshez használt eszköz hossza
Kistestű eb 20 kg-nál kevesebb minimum 5 méter
Közepes testű eb 20-40 kg között minimum 7 méter
Nagytestű eb 40 kg-nál több minimum 9 méter
Futólánc esetén - a feszített és a futó részek hosszának összege min. 8 méter, melyből a futó rész hossza min. 3 méter

Továbbiakban az eb átmeneti megkötése kizárólag a nyakörvön elhelyezett forgókarikával szabályos, és a nyakörv az eb életfunkciót, táplálkozását nem nehezítheti el, az az állat számára fájdalmat nem okozhat.

Kérünk minden állattartót a szabályok betartására!

2022-ben is hatályban maradnak a helyi iparűzési adó könnyítésre vonatkozó szabályok.

A 2021. évhez hasonlóan, a 2022. évben végződő adóévben is azon vállalkozó esetén, amely azzalfelel meg a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. éviXXXIV. törvény szerinti mikro-, kis- ésközépvállalkozássá (továbbiakban: KKV) minősítés feltételeinek, hogy esetében a KKV törvényben meghatározott nettó árbevétel vagy mérlegfőösszegértékhatár legfeljebb 4 milliárd forint, a helyi iparűzési adó1 százalék.

Tájékoztató az iparűzési adó megfizetésének és bevallása benyújtásának szabályairól:

Az adózóknak 2021. január 1-től a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallásukat kizárólag az állami adóhatósághoz, elektronikus úton lehet benyújtaniuk. Ezt az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon (ÁNYK)tehetik meg. Kizárólag az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély vállalkozó adhatja be a helyi iparűzési adóról szóló bevallását papír alapon az önkormányzati adóhatósághoz.

Beszámoló a 2021. évi helyi adóbevételek alakulásáról

Adóbevételek teljesülése 2021. november 30-ig.

Az önkormányzat 2021. évi adóbevételek teljesülését az alábbi táblázat mutatja be:

Adónem

Éves terv

ezer Ft

I-XI hó bevétele

ezer Ft

Teljesülés %-a Eltérés az időarányos tervtől, ezer Ft

Magánszemélyek

kommunális adója

4 500 4 420 98,2 -80
Iparűzési adó 20 000 29 726 148,6 +9 726
Pótlék és bírság 50

106

212,0 +56
Összesen: 24 550 34 252 139,5 +9 702

Az adóbevételek a tervezetthez képest 139,5 %-ban teljesültek. Ez 9 702 ezer Ft-tal több, mint a betervezett éves bevétel. A többlet elsősorban az iparűzési adóbevételnél realizálódott.

Az Önkormányzat a helyi adó bevételét kötelező önkormányzati feladatai ellátására használhatja fel.

Hunya, 2021. december 20.

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy 2021. december 21-én (kedd) kerül feltöltésre az önkormányzat honlapjára (www.hunya.hu) az interaktív közmeghallgatás alapjául szolgáló napirendek és előterjesztések, melyekre reagálni, kérdéseiket feltenni 2021. december 28-ig lesz lehetőség az alábbi formákban:

-e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

-levelezési cím: 5555 Hunya, Rákóczi út 19.

A beérkezett kérdésekre 2022. január hónapban mindenkinek igyekszünk válaszolni.

Hunya, 2021. december 20.

Tisztelettel:

Hegedűs Roland  

                                                                                                               polgármester

Klímastratégia lakossági véleményezése

Elindult Szarvas, Csabacsűd és Hunya közös Klímastratégiájának lakossági és önkormányzati véleményezése. A tervezet kikerült a Zöld Szarvas honlapra és a Zöld Szarvas Facebook oldalra is.

Honlap: http://zold.szarvas.hu/2021/12/07/velemenyezze-szarvas-csabacsud-es-hunya-kozos-klimastrategiajat/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Z%C3%B6ld-Szarvas-102669071832111

Fontos lenne, hogy minél több véleményt, észrevételt kapjunk rá, és a lakosság már ebben a szakaszban is megismerkedjen a stratégiával és a javasolt intézkedésekkel. Ezért kérem, hogy minél több önkormányzati csatornán osszák/osszátok meg a linkeket és a véleményezés lehetőségét, amely december 17-én zárul.

Tájékoztatás Közmeghallgatás lebonyolításáról

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy a 2021. december 15. napjára tervezett Közmeghallgatás az előzetesen meghirdetett formában nem kerül megtartásra, a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel.

A Közmeghallgatást interaktív módon egy későbbi időpontban, még ez év decemberében megtartjuk. A részletekkel kapcsolatban a későbbiekben kapnak tájékoztatást.

Megértésüket köszönöm!

Hunya, 2021. december 13.

Hegedüs Roland

polgármester

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Budapest, 2021. május 14. Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.