Tisztelt Lakosság!

A Békés Megyei Kormányhivatal, mint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró hatóság a rókák veszettségének megelőzése érdekében kihelyezett csalétek-vakcina okán állat járványügyi intézkedésként Békés megye teljes területére vonatkozóan 2020. október 3-tól 2020. október 23-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

 

 

Az ebzárlat tartama alatt a tartási helyén minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani úgy, hogy azok a kihelyezett csalétek-vakcinával ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek. A település területéről a kutyát kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén, csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után engedéllyel szabad kivinni. Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni. Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól. A jelzett időszakban a legeltetés tilos.


Békés megye teljes közigazgatási területén a rókák veszettségének megelőzése és a betegség leküzdése érdekében 2020. október 3. és 2020. október 8. között csalétek-vakcina kihelyezése történik repülőgépes kiszórással. Annak érdekében, hogy a kiszórt vakcinát csak a vadon élő húsevők vegyék fel, a veszettség elleni védekezés részletes szabályiról szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 8. § (5) bekezdésben foglaltak szerint a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az érintett területeken ebzárlatot és legeltetési tilalmat kell elrendelni.

 

Hegedüs Roland
polgármester