Iparűzési adó feltöltési kötelezettség

A 2019. évi nyári adótörvény-változások során a társasági adó tekintetében az adóelőleg kiegészítési kötelezettség megszűnt, azonban a helyi iparűzési adóra vonatkozó adóelőleg feltöltési kötelezettség megmaradt. További tudnivalók a cikk folytatásában.

A helyi iparűzési adó feltöltési kötelezettség szabályozása a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 41. § (9) bekezdésébe került beépítésre, az alábbiak szerint:

„Annak a társasági adóalanynak minősülő, kettős könyvvitelt vezető vállalkozónak (ideértve a külföldi székhelyű vállalkozó magyarországi fióktelepét, továbbá a kettős könyvvitel elveinek megfelelő könyvvezetést alkalmazó más külföldi székhelyű vállalkozót is), amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevétele a 100 millió forintot meghaladta, az adóévre megfizetett iparűzési adóelőleget az adóévi várható fizetendő adó összegére ki kell egészítenie.”

Fentiek szerint a feltöltésre kötelezettek körében változás nem történt az eddigi szabályokhoz képest. Az érintett vállalkozások a feltöltési kötelezettségük bevallását és megfizetését is az eddigieknek megfelelően, december 20-ig teljesíthetik határidőben. Felhívjuk Tisztelt Adózóink figyelmét, hogy az úgynevezett „nullás” bevallást is meg kell tenni, valamint, hogy a feltöltési kötelezettség teljesítése, megfizetése nem helyettesíti a bevallás megtételét.

A vállalkozásoknak a bevallást elektronikus úton kell benyújtaniuk. Ezt teljesíthetik bejelentkezés után az e-önkormányzat portálon (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) keresztül, az Adóügy – helyi iparűzési adó – Helyi iparűzési adóelőleg-kiegészítés bevallás űrlap benyújtásával, illetve az általános nyomtatványkitöltő program használatával az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adókról szóló bevallások benyújtására vonatkozó rendelkezések értelemszerű alkalmazásával.

A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal önkormányzataihoz a következő számlaszámokra teljesíthető a kiegészítés megfizetése:

Gyomaendrőd Város Önkormányzata                      53200125-11063843

Hunya Község Önkormányzata                                53200022-11054144

Csárdaszállás Községi Önkormányzata                    53200053-11048792